CADUCEUS Kruidenapotheek

NIEUWSBRIEF april 2025

Bij CADUCEUS kruidenapotheek zetten we ons in voor jouw gezondheid en verzorging, met een compleet aanbod van helenden kruiden en natuurlijke supplementen. Onze producten variërend van ontstekingsremmende kruidenmixen tot versterkende supplementen, zijn ontworpen om zowel jou als je dierbaren te ondersteunen in het streven naar een vitaal leven.

Streef naar een harmonieus en vitaal bestaan met CADUCEUS Kruidenapotheek!

 

Glidkruid Scutellaria (lipbloemigen)

Glidkruid (Scutellaria) is een geslacht van eenjarige en overblijvende planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Tot het geslacht worden zo'n 200 soorten gerekend, die een typische kelkvorm gemeen hebben. De bloemen hebben duidelijk herkenbare boven- en onderlippen. De naam van het geslacht is een verwijzing naar de bloemkelken: de Latijnse verkleinvorm "scutella" betekent namelijk zoveel als klein schild of schoteltje. De verschillende soorten kunnen hoogtes tussen 5 en 100 cm bereiken en alle hebben tegenovergestelde bladeren.

Een aantal soorten, waaronder klein glidkruid (Scutellaria minor) en blauw glidkruid (S. galericulata) komt van nature in West-Europa voor. Verschillende soorten spelen een rol in traditionele geneeswijzen. Zo worden in de traditionele Chinese geneeskunde versterkende effecten voor het immuunsysteem toegeschreven aan het glidkruid en werd het in Europa en Amerika onder meer gebruikt voor wondverzorging en als kalmerend middel. Het zou allergische reacties zoals hooikoorts verminderen, maar voor de geneeskundige effecten van glidkruid bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Wel zijn er meldingen van ernstig leverfalen na het gebruik van glidkruid

In de zomermaanden bloeien veel soorten met aren zachtblauwe tot grijsblauwe bloemen. Enkele soorten (in het bijzonder Scutellaria incana) worden daarom in Nederland en België als borderplant gekweekt. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen kan in dat geval een tweede bloei stimuleren.

Een overblijvende plant, langs sloten groeiend tot cm hoog stengels opgaand of liggend.

Blad kortgesteeld, langwerpig, spits, licht behaard en gezaagd. De onderkant is lichter van kleur

Bloemen; blauw, violetachtig, tamelijk groot, afzonderlijk in de blad oksels, naar een kant gekeerd, kelk is onbehaard, De bloeitijd juni tot september, zaden worden weggeschoten, zaad drijftop het water.

Wortel geel en vlezig, ruikt

Vaak met warkruid, wat Glidkruid parasiteert.

Vindplaats: op vochtige weiden en tussen de biezen langs de waterkant

 

Inhoudsstoffen

Van glidkruid wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel gebruikt. In de glidkruidwortel zitten de volgende belangrijke werkzame stoffen: de flavonoiden: baicaleïne, wogonine, chrysine, oroxyline A en de skullcapflavonen I En II.

 

Glidkruid, goed voor de lever

Glidkruid is een ontstekingswerend kruid. Het zorgt dat de aanmaak van lipoxygenaseproducten wordt geremd. Lipoxygenase speelt een rol bij de stofwisseling van meervoudige vetzuren. Ook cyclo-oxygenaseproducten worden geremd door glidkruid. Cyclo-oxygenase is een proces wat ontstekingen en uiteindelijk symptomen als griep en koorts veroorzaakt. De lipidenperoxidatie in de lever wordt geïnhibeerd door glidkruid. Dat betekent dat de lever weer beter gaat functioneren. In de fytotherapie wordt het ingezet bij de volgende indicaties:

  • Geelzucht,
  • Chronische hepatitis,
  • Opgezette buik,
  • Gebrek aan eetlust.



Glidkruid, een anti-allergeen

  • Glidkruid werkt anti-allergisch. Het kan worden ingezet bij voedingsallergieën en voedselintoleranties.
  • Daarnaast is het inzetbaar bij allergie in de luchtwegen en hooikoorts.
  • Glidkruid werkt kalmerend en bevordert de slaap. Dat komt met name omdat de flavonen wogonine en baicaleïne zich binden op de GABA-receptors.



Glidkruid goed voor het brein

Woginine en oroxyline A voorkomen ontstekingen in hersencellen. Hierdoor word glidkruid een neuroprotectieve of hersencelbeschermende werking toegeschreven. Het ondersteunt leerprocessen en verkleint de kans op amnesie of vergeetachtigheid. Het kan onder andere ingezet worden als een geneesplant die neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson, multiple sclerose en dementie voorkomt, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Glidkruid

Dosis en veiligheid

Van glidkruid wordt een dagelijkse dosis van 5 tot 8 gram voorgeschreven. Deze geneesplant is veilig om te gebruiken. Er zijn zeer weinig bijwerkingen of contra-indicaties. Mogelijk zijn er interactie met stoffen die de stolling van het bloed (bloedplaatjesaggregatie) veranderen.

Toepassing

Het hele kruid wordt gebruikt. Net voor de bloei

Thee met honing

Tinctuur

Bron:Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst., wikipedia, Ingrid Kropf


Glidkruid staat ook bekend onder de Engelse naam skullcap. Dit stamt af van het Latijnse woord “scutella”, wat “kleine schotel” betekent, verwijzend naar de kleine bloemen die er uitzien als hoofddeksels. Vóór de moderne geneeskunde was glidkruid een populair medicijn bij het verminderen van angst en verlichten van nervositeit. Glidkruid thee heeft een ontspannend effect en een positieve invloed op de stemming. Ook bevordert het een goede nachtrust zonder ongewenste bijwerkingen. Glidkruid werkt kalmerend en kan helpen bij het verminderen van de pijn van menstruatiekrampen.