Sea moss zeewier een echte aanrader

Sea moss (Mastocarpus stellatus) is een uniek superfood. Je vindt het in de ondiepe wateren langs de rotsige kusten van de Atlantische Oceaan van Europa en Noord Amerika. Het wordt met de hand geoogst in zijn natuurlijke omgeving aan de kust van Galicië (Golf van Biskaje en Portugese Wateren).

Het plantje lijkt op de ‘Tree of Life’ en misschien heeft het ook wel die eigenschappen. Sea moss wordt ook wel vals Iers mos genoemd omdat het uiterlijk en in gebruik vergelijkbaar is. Het is een plat vertakt blad met gekrulde uiteinden en heeft verschillende kleurtinten van rood, bruin, groen, geel, wit, al naar gelang het wordt gedroogd of verwerkt. In de zomer en herfst wordt het gesneden door het blad van de thallus (steeltje) te snijden. Daardoor kan dit duurzame plantje weer verder aangroeien.

Het is goed vergelijkbaar met Iers mos, super gezond en makkelijk in gebruik.

Gezonde superfood

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de gezondheidsaspecten van Sea moss. Naast de ontgiftende werking bieden de hoge voedingswaarden een goede bescherming tegen tal van klachten en ziektebeelden. Dit superfood  staat erom bekend dat het onder andere ons immuunsysteem versterkt, ontstekingsremmend en antiviraal werkt en de bloedsuikerspiegel reguleert.

Het stimuleert de stofwisseling en is de beste bron van Jodium, waardoor het een belangrijke bijdrage levert op de aansturing van veel lichaamsprocessen (schildklierhormonen, groeihormonen, bloedsuikerspiegel).

Sea moss beschermt en voedt de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal (slokdarm-maag-darmen). Er zijn positieve geneeskrachtige experimenten bekend bij aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en maagzweren.

Jesse van der Velde (voedingsexpert) beweert dat dit het goedkoopste superfood op aarde is als je kijkt naar de hoeveelheid voedingsstoffen die je krijgt voor wat je betaalt. Het bevat maar liefst 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder calcium, jodium (zie blog over jodium), kalium, chroom, magnesium en ijzer. Ook bevat het vitaminen A, B, C, D, E, F en K, eiwitten en antioxidanten (bètacaroteen).

De taurine in Sea moss speelt een belangrijke rol in de samentrekking van het hart. Ook houdt taurine de mineralenbalans van de cel in stand (kalium en magnesium binnen de cel en natrium en calcium buiten de cel), wat eveneens van groot belang is voor de functionaliteit van de hartspier. Bovendien speelt taurine een zeer belangrijke rol in de galzuurstofwisseling en helpt het bij het binden van vetten in het darmkanaal, waardoor de vertering en opname van bouwstoffen uit ons voedsel wordt bevorderd.

Dit superfood wordt gebruikt als ondersteuning bij gewichtsafname. Het vult je maag met vezels en geeft op een natuurlijke zachte manier een langdurig verzadigingsgevoel, in tegenstelling tot veel andere afslankproducten.

Daarnaast helpt dit zeewier het bindweefsel, haar, huid en nagels te versterken. Vandaar dat Sea moss ook steeds meer wordt gebruikt in cosmetica, en dan vooral dankzij de antiverouderende eigenschappen.

Omdat Sea moss zoveel vitaminen en mineralen bevat is het zeer geschikt voor snel fysiek herstel na een langdurig ziekbed.

Gebruik sea moss

Hoewel we Sea moss kennen voor het maken van onder andere pudding heeft het een groot scala aan toepassingen, waarvan de belangrijkste eigenschap het binden van vloeistof is. In sauzen, jams, gelei en deserts werkt het als verdikkingsmiddel en stabilisator. Indicatie: 5 gram gedroogde Sea moss per liter vloeistof voor een lopende saus.

Maar het wordt ook rauw gebruikt in bijvoorbeeld salades en meegekookt in pasteien, quiches en stoofschotels. Je kunt het verwerken in cakes of (hartige) taarten als vervanging van eieren of ander bindmiddel. Iers mos gefrituurd is niet alleen lekker, maar ook als decoratie een aanvulling op je gerecht. Zelfs super gezonde snoepjes kun je maken met dit kostelijke wier.

Koop gedroogd Sea moss en maak een Sea moss gel* om thee mee te zetten, een fruitmousse te maken of te gebruiken in een voedingrijke smoothie en soep of als masker op je gezicht of haar. De gelei kun je enkele weken in de koelkast bewaren.

*Sea moss gel

Neem ongeveer 10 gram Sea moss en laat dit ongeveer 30 minuten weken in water, maar het mag ook langer. Let op: het zeewier neemt wel twee keer in volume toe. Zorg dat het onder water blijft staan. Maal het geheel met de blender en zeef het. Het residu alleen (maar allemaal mag ook) kook je in wat water voor ongeveer 20 minuten. Dan kun je ook het laatste beetje Iers mos helemaal fijn malen en vermengen met de overige gel.

Geschreven door: Patty Zervaas

Sea moss BIO 25 g

€ 5,95

Sea moss BIO 25 g

€ 5,95

Sea moss is een klein rood zeewier dat 92 van de 102 mineralen bevat die de mens nodig heeft. Het is goed vergelijkbaar met Iers mos. Sea Moss, ook wel 'vals Iers mos' genoemd, is gezond en lekker rauw in salades of gebakken als snack. Het wordt gebruikt in smoothies, soepen, ei-gerechten, sauzen en stoofpotten.  Sea moss bevat carrageen en werkt als verdikkingsmiddel en stabilisator in sauzen, jams, geleien en desserts.   

25 gr

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.